Wandelen in de Ardennen


Direct vanuit Hostellerie La Maison de Maître zijn er ideale mogelijkheden om de prachtige omgeving in de hoge Ardennen te verkennen.
In de Lienne-vallei vindt u idyllische riviertjes, typisch Ardense dorpjes en een weidelandschap met de majestueuze vrijstaande bomen en koeien en paarden van alle rassen.
Wat hoger gelegen op de heuvels vindt u de bossen en venen, en mooie vergezichten. Vergeet niet te letten op de diverse roofvogels. De laatste jaren zien we naast de buizerds en torenvalken regelmatig ook de rode wouw met zijn prachtig balancerende vlucht. Elk seizoen heeft zijn eigen accenten en charmes. Door de hoogte van gemiddeld 400m is het in de zomer heerlijk koel, en is er in de winter sneller kans op sneeuw; de luchten zijn er helder en schoon.

Tarpan wandelingen.
De toeristische vereniging Tarpan heeft een twintigtal wandelingen uitgezet in de gemeentes Lierneux en Vielsalm. Daarvan lopen er drie langs de hostellerie, en diverse andere zijn bereikbaar door middel van verbindingsroutes.
In het hotel liggen geplastificeerde beschrijvingen in het Nederlands van 6 wandelingen direct vanuit het hotel, en nog een 8-tal in de buurt waarvoor U even met de auto moet rijden. Op de achterkant van deze beschrijvingen vindt U een kopie van de Tarpankaart. Deze wandelingen variëren van een korte wandeling van ca. 1,5 uur tot een dagwandeling van 7-8 uur die helemaal rond het hogere gedeelte van het Liennedal gaat. De meeste wandelingen zijn 3 - 4 uur. Een korte omschrijving van deze wandelingen geven we hieronder, zodat U thuis al Uw verblijf kunt plannen. Van enkele wandelingen hebben eerdere gasten een Garmin track gemaakt. Vraag van tevoren en we sturen ze per e-mail.

Jacht
Pas op! tijdens het seizoen van de jacht (okt. nov. dec.) zijn sommige wandelroutes gesloten. 
Zodra de jachten zijn aangekondigd, vindt U ze via deze link met bijbehorend kaartje voor Lierneux.
Als U mij vertelt welke route U wilt wandelen, dan check ik even of U last van de jacht zult hebben.
U kunt deze maanden ook wild vinden in de menu's van onze kok.

Geocaching
Op de heuvel (550m) achter Arbrefontaine ligt een enorm bos met uitsluitend onverharde paden. Midden in het bos, bij een hoofdkruispunt van onverharde wegen staat het gedenkkruis van een jonge boswachter Barbette: "croix Barbette". Daar in de buurt is een geocache.
De volgende routes komen er vlak langs: bovengenoemde boswandeling via Vielsalm (5 uur, beschrijving beschikbaar in het hotel), de Tarpan wandeling blauw vierkantje in witte rechthoek (rondwandeling vanaf het Hotel naar het kasteeltje Farnières, 3 uur). Ook mountainbike route 2 vanuit Vielsalm, en de mountainbike brugroute vanuit Arbrefontaine naar deze route 2 komen langs croix Barbette.

Wandelingen met gids.
Het toerismebureau van Vielsalm organiseert excursies met gids doordeweeks, waarop u kunt inschrijven, o.a. naar het territoor van de bevers of de dassen in de Lienne vallei.
Voor groepen kunnen op verzoek ook speciale excursies met gids georganiseerd worden.

Grand Randonnées of Grote Route wandelingen:
GR14 (Parijs - Bouillon - Malmédy - Luik) loopt langs ons hotel.
GR571 (Vallées des Légendes) loopt achter door de bossen van Arbrefontaine langs

Overzichtskaart van beschreven wandelingen


Van elk van de wandelingen vindt U in het hotel (bij de trap) een geplastificeerde beschrijving in het Nederlands met op de achterkant een gedetailleerd kaartje.

De detailbeschrijving kan ik U op verzoek ook toesturen per e-mail.
Van de meest populaire wandelingen (1NL, 3NL, 4NL en 5NL) hebben een GPX track ter beschikking.

De wandelingen 1 t/m 6 starten vanuit het hotel.
Voor de wandelingen 7a, 7b, 8a, 8b, 9a, 9b en 10 stapt u even in de auto om naar het beginpunt te rijden.

Onderweg is er geen horeca (behalve in Vielsalm, wandeling 3NL), dus neem zelf eten en drinken mee, of vraag ons de avond voor Uw wandeling, om een lekkere picnic voor te bereiden voor U (€12 p.p.).

1NL  Dalwandeling (ca. 3,5 uur). Kaartje van de Dalwandeling vanuit het hotel.

Of download de GPX file: 1 Dalwandeling_GPS1 .
Als U één flinke wandeling wilt maken tijdens Uw verblijf in onze hostellerie, dan raden we deze wandeling aan, omdat we hem heel mooi en het meest gevarieerd vinden. U gaat eerst door het bos omhoog naar het hoogste punt van de heuvel achter Arbrefontaine, om daarna met mooi uitzicht af te dalen door Ardense dorpjes en open heuvels, langs beekjes en leuke paadjes, tot U bij het laagste punt van het dal de Lienne oversteekt. Daar geven we U tips om beverdammen te vinden. Daarna gaat U door een natuurgebiedje met loslopend vee en daarna door open velden met uitzicht weer geleidelijk terug omhoog. U moet eten en drinken meenemen, want er is geen Horeca.

2NL  Korte wandeling van ca. 1,5 uur. Kaartje van de Korte wandeling vanuit het hotel.
Deze wandeling gaat door de weilanden en het bos, met mooi uitzicht.
U passeert het kerkje met karakteristieke grafzerken, en 2e wereldoorlog monumentje van Arbrefontaine en de 17e eeuwse kruisgang (Calvaire) van Arbrefontaine.

3NL  Boswandeling via Vielsalm (ca. 5 uur). Kaartje van de Boswandeling vanuit het hotel via Vielsalm.
Of download de GPX file: 3 Boswandeling_Vielsalm_GPS.gpx Voor deze wandeling moet U 5 uur rekenen, exclusief een eventuele horeca–stop in Vielsalm.
Als U ook al de “Dalwandeling” gaat doen of gedaan heeft, volgt U de kortere variant, anders raden we U de langere maar mooiere variant aan. De bossen in de Ardennen zijn veelal boven op de heuvels. De rotsgrond is daar niet ver onder het oppervlak waardoor de grond voor landbouw niet goed geschikt is. Bovendien kan het water soms slecht weg van de platte rotsachtige heuveltoppen, en daardoor vind je juist hier de moerassige veengronden (“Fagnes”). Buiten de toppen loopt het water naar beneden langs de weg van de minste weerstand, en dat zijn vaak de paden. Daarom is goed schoeisel aan te raden, ook in droge periodes. De bossen worden gebruikt voor de houtindustrie en voor de jacht. Door de houtkap heeft men verrassende vergezichten en bossen in alle leeftijden. Men heeft met hierdoor een gevarieerde boswandeling. In het jachtseizoen moet men vooraf uitzoeken of de geplande route niet door een afgezet gebied zal lopen. De hostellerie beschikt over deze informatie. Omdat een jacht het wild in beweging brengt, heeft men rondom het afgezette gebied meer kans om wild te zien. Het plaatsje Vielsalm herbergt diverse horeca gelegenheden voor een goede stop.

4NL  Wandeling langs de steengroeve (ruim 4 uur). Kaartje van de wandeling vanuit het hotel langs de steengroeve.
Of download de GPX file: 4 Steengroeve_Carriere_GPS.gpx
Er is geen horeca onderweg, dus vraag de avond van tevoren of U lunchpakketjes kunt krijgen. Deze route voert u langs eerst langs het oorlogsmonumentje van Arbrefontaine de beboste heuvel op, en daarna langs heuveltoppen met een groter monument van de slag in de Ardennen en langs de steengroeves waar de natuurstenen vandaan komen waar de hostellerie van gebouwd is. Daarna loopt U in open landschap via Verleumont naar een klein dalletje waar U tussen de dassenburchten door klautert naar een plek waar U een beekje kunt oversteken. Vervolgens gaat U met mooi uitzicht naar La Maison de Maitre. Vóór Verleumont kunt U ook de route ca. 1 uur inkorten.

5NL  Grote Dalwandeling (ca. 7 uur). Kaartje van de Grote Dalwandeling vanuit het hotel.
Of download de GPX file: 5 dalwandeling 7h.gpx
Pas bijna op het eind in Lierneux is er één cafeetje, dus vraag de avond van tevoren of U lunchpakketjes kunt krijgen. Deze wandeling is tot de brug over de Lienne gelijk aan de dalwandeling. Maar daarna gaan we aan de andere kant van de Lienne vallei weer helemaal omhoog naar een uitzichtpunt van waaruit U onze hostellerie in de verte kunt zien. Daarna is het een mooie wandeling door het steile bos naar Lierneux, waar we door het terrein van de psychiatrische inrichting lopen. Na Lierneux wandelen we door open terrein met uitzicht  weer terug.

6NL  Boswandeling naar Réharmont en Lienne vallei (ca. 4 uur). Kaartje van de Boswandeling vanuit het hotel naar Réharmont en de Lienne vallei.
Of download de GPX file: 6 Boswandeling_Reharmont_GPS.gpx
Deze wandeling kent geen horeca, dus neem zelf eten en drinken mee, of U kunt ons de avond tevoren vragen om een lunchpakketje te maken. Er is na ca. 2,5 uur een overdekte picknickplaats met uitzicht over de Lienne vallei. De wandeling voert U vanaf La Maison de Maitre door de bossen omhoog en weer naar beneden naar Reharmont. Daarna gaat U via de hoeve van Noirefontaine en langs het kasteeltje van Amcomont, door het heuvelachtige open Lienne-dal, via Odrimont terug naar Arbrefontaine. 

7NL  De wandelroutes door Baneux.  Kaartje van de wandelroutes door Baneux
Met de Grote Dalwandeling (wandeling nummer 5NL) komt U lopend in Baneux vanuit het hotel, maar als U geen zin hebt in 7-8 uur lopen, dan loont het zeker de moeite om even met de auto te gaan om die kant van de Lienne vallei te verkennen. Er is geen horeca onderweg, maar U kunt de avond tevoren vragen of we een lunchpakket voor U maken.
7a De route aangegeven door bordjes met een geel rechthoekje duurt ca. 3 uur. U kunt deze route gewoon beginnen in Baneux, maar de meeste mensen willen de grootste klim liever in het begin hebben. Daartoe rijdt U met de auto even voorbij Lierneux. U begint dan met een flinke klim van onderin het dal direct naar het hoogste punt. Daar is een uitzichtpunt vanwaar U zelfs Hostellerie La Maison de Maître kunt zien (de witte zijgevel). Op het tableau kunt U een aardige historische beschrijving lezen van Arbrefontaine, o.a. dat het dorpje is gesticht als Alba Fontana. Op de kaart uit 1744 die in de eetsalon hangt in ons Hotel, heet het overigens Albfontaine. U heeft bijna de hele verdere wandeling mooi uitzicht. Deze wandeling is een echte aanrader.
7b De combinatie van 2 routes aangegeven door bordjes met respectievelijk rode en blauwwitte rechthoekjes duurt ca 2,5 uur. U rijdt naar de ski-piste de Monty in Lierneux. De route voert U dwars over de ski-piste het bos in boven op de heuvel, die U met een pad steil naar beneden over rotsachtige ondergrond weer afdaalt. Daarna gaat U door bos, langs een riviertje en een schilderachtig stroompje en vervolgens via een pad steil omhoog naar Baneux. Het loont de moeite om bij het Tarpan-bord nog 200m verder omhoog te gaan langs de route met het gele rechthoekje, om bij het uitzichtpunt te komen waar hierboven een beschrijving van is, maar datzelfde stuk moet U straks wel weer terug naar beneden lopen. De weg terug naar de auto gaat over een bospad dat meters diep is uitgesleten, en daarna over een steile helling met mooi uitzicht.

8NL  De wandelroutes vanuit Les Villettes.  Kaartje van de wandelroutes vanuit Les Villettes
De helling naast de Lienne waarop Les Villettes ligt, is al wat meer stroomafwaarts, waardoor het dal dieper is uitgesneden. Als u beneden loopt is het daardoor wat donkerder, maar bovenlangs zijn de uitzichten natuurlijk des te spectaculairder. Er beginnen hier 3 routes: één korte van een uur, en twee routes van ca. 2uur. Die twee laatste kunnen echter ook verbonden worden tot 1 wandeling van ruim 3 uur. U moet met de auto naar Les Villettes, maar we wijzen U heen langs een andere route dan terug, beide zijn schilderachtig. U parkeert bij de kerk. voor de rode rechthoek rechtdoor verder naar beneden.
8a De route met blauwe rechthoekjes van ca. anderhalf uur, voert U door de bossen naar de top van de heuvel achter Les Villettes, en laat U met mooi uitzicht weer terugkeren.
De route aangegeven door de groene ruit duurt maar een uur, en is zeer de moeite waard. Hij loopt eerst naar beneden het dal in, maar hij klimt al snel omhoog en om de heuvel van Les Villettes heen, waar u getracteerd wordt op een prachtig uitzicht op een ongerept stuk Lienne-dal. De route gaat voor nog verdere uitzichten bovenlangs terug. ​Om het eerste bordje te vinden steekt U de drukke straat over en gaat een paar meter rechtdoor het weggetje naar beneden, en dan direct rechts,
8b De route aangegeven door bordjes met een rood rechthoekje duurt ca. 2 uur. U loopt naar beneden het dal in, en door het bos weer helemaal omhoog, waar wel wat uithoudingsvermogen voor nodig is. Waar u het bos verlaat wordt u beloond met een prachtig landschap van weilanden en vergezichten. Voor het eerste bordje steekt U de drukke straat over en gaat rechtdoor het weggetje naar beneden.

9NL  Wandelroutes vanuit Les Trous de Bra.  Kaartje van de wandelroutes vanuit Les Trous de Bra
Les Trous de Bra is een piepklein dorpje stroomafwaarts aan de Lienne. Het is nog steeds gemeente Lierneux, maar wel het plaatsje in de gemeente dat het verst van onze Hostellerie af ligt. De wandelingen hier zijn er niet minder om, en wellicht een optie als U op de laatste dag voor U naar huis doorrijdt nog een stevige wandeling wilt maken. Er beginnen hier 2 routes: één korte van ruim een uur, en een hele stevige van toch wel 4 uur, vanwege de flinke klim die U moet maken.
9a De route van ruim een uur, aangegeven door de bordjes met rode ruiten, voert U omhoog door het dorpje waarvan de huizen gestrooid zijn in een zijdalletje steil omhoog. U gaat even door de bossen boven het dorpje naar een punt met ver uitzicht (tot aan de E25), om dan via de andere kant van het dalletje weer door het dorpje naar beneden te gaan. Bij een huis achter een enorme boom, lijkt het dat U bij de mensen door de voortuin geleid wordt, naar een paadje verderop dat steil naar beneden duikt. De bewoner van dat huis heeft me eens verteld dat hij als kind ’s winters dat paadje met de slee naar beneden ging om bij school uit te komen. Dat oude schooltje is zelf ook een bijzonderheid overigens.
9b Voor de stevigere route van zeker 4 uur volgt U de bordjes met het gele rechthoekje.
U loopt eerst langs een schilderachtig stukje Lienne, met her en der wat huizen. Dan steekt U links door naar een pad dat met uitzicht omhoog gaat. Daarna gaat U voor geruime tijd het bos in. Dit bos is deel van een enorme beboste heuvel waar in het seizoen veel gejaagd wordt. Dat betekent dus ook voor U dat er kans is om wild te zien. In de buurt van het hoogste punt vindt U een beklimbare rots. U daalt af naar een schilderachtig beekje dat U een tijdje volgt door het bos naar beneden, tot U rechtsaf tussen twee heuvels door doorsteekt om uiteindelijk beloond te worden met een weergaloos uitzicht over het laatste deel van de Lienne vallei, met in de verte het chateau de Neuville.

10NL  Een Wandelroute vanuit Grand-Halleux (3 uur).   Kaartje van de wandelroute vanuit Grand-Halleux
De vereniging Tarpan heeft ook in de gemeente Vielsalm diverse wandelingen uitgezet. In het jachtseizoen hebben wij geen inlichtingen op welke dagen gedeelten van het bos gesloten zijn voor de jacht. Belt U dan eerst even met het toeristenbureau van Vielsalm (+32 - 80 215052). De wandelingen vanuit Vielsalm zelf hebben natuurlijk het voordeel dat men bij begin en eind gebruik kan maken van de plaatselijke horeca, maar wij vinden het met deze routes wat moeilijker om de echte Ardense rust te ervaren, doordat met lang in het plaatsje zelf loopt en daaromheen ook meer verkeer hoort. Een wandeling vanuit het plaatsje Grand-Halleux (aan de bochtige weg van Vielsalm naar Trois-Ponts) kunnen we echter van harte aanbevelen.
Deze wandeling duurt ca. 3 uur. Na Grand-Halleux gaat U door het bos de hoge heuvel Le Monti op, en weer af met een mooi uitzicht naar het plaatsje Ennal, waar de gezellige taverne momenteel helaas geen maaltijden meer serveert.
De beschrijving legt U uit hoe in Grand-Halleux moet komen, en hoe U via een andere mooie route weer terug naar de hostellerie kunt rijden.

11NL  Wandelroutes vanuit Hierlot.  Kaartje van de wandelroutes vanuit Hierlot
Hierlot is weer een typisch Ardens dorpje midden in de Liennevallei, ca. 5 minuten autorijden van Arbrefontaine.
11a Korte boswandeling vanuit Hierlot met picknick plaats (1,5 uur)
Vanaf het Tarpan bord vertrekt een korte wandeling met prachtige vergezichten omhoog de heuvel op. Daar is de korte wandeling langs de boshellingen, tot U het bos verlaat bij een overdekte picknickplaats met mooi uitzicht over de Lienne vallei. U loopt met mooie uitzichten terug naar beneden. Geen horeca.
11b Korte dalwandeling vanuit Hierlot, met café stop in Lierneux (2,5 uur)
De andere kant op, het dal in, vertrekt een wat langere wandeling die de mooiste stukken combineert van wandelingen 1NL, 5NL en 7NL. U loopt door de schilderachtige dorpjes Hierlot en Lansival. De tocht begint na Hierlot met een wandeling langs de Lienne, waar U kunt zoeken naar beverdammen. Dan gaat U omhoog en loopt U met ruime bogen rond heuvels met prachtige uitzichten naar Lierneux. U loopt door het dorp langs de kleinere weggetjes, o.a. langs het (enige) plaatselijke café, waar ze ook tosti's etc. serveren. Dan loopt U weer door het mooie landschap van de boerenvelden naar beneden naar Hierlot.

Suggesties voor meerdaagse wandelvakanties:
1 nacht:
- dag1: 1NL (3,5uur)
- dag2: 7b (2,5uur)
2 nachten:
- dag1: 4NL (4 uur); of 7b (2,5 uur) als op dag 2 1NL gewandeld wordt
- dag2: 5NL (7uur) of 1NL (3,5 uur)
- dag3: 3NL (5 uur) of 10NL (3 uur)
3 nachten:
- dag1: 8a (2 uur), of 7b (2,5 uur) als op dag 3 1NL gewandeld wordt
- dag2: 3NL (5 uur)
- dag3: 5NL (7uur) of 1NL (3,5 uur)
- dag4: 4NL (4 uur) of 10NL (3 uur)
4 nachten:
- dag1: 8a (2 uur), of 7b (2,5 uur) als op dag 3 1NL gewandeld wordt
- dag2: 3NL (5 uur)
- dag3: 5NL (7uur) of 1NL (3,5 uur)
- dag4: 4NL (4 uur) of 6NL (4 uur)
- dag5: 10NL (3 uur)
5 nachten (alleen juli en augustus):
- dag1: 8a (2 uur), of 7b (2,5 uur) als op dag 3 1NL gewandeld wordt
- dag2: 3NL (5 uur)
- dag3: 5NL (7uur) of 1NL (3,5 uur)
- dag4: 6NL (4 uur)
- dag5: 4NL (4 uur)
- dag6: 10NL (3 uur)